Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori 2024.

Plenković otkrio s kime HDZ pregovara: "Cilj je približiti stajališta"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Screenshot
Tijekom sljedećih dana dogovorit ćemo novu parlamentarnu većinu i Vladu, poručio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u izjavi za medije nakon sudjelovanja na godišnjoj konferenciji o budućem europskom proračunu u Bruxellesu.

Tehnički predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na Godišnjoj konferenciji o proračunu Europske unije u Bruxellesu, a sastao se i s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

"Budući europski višegodišnji proračun treba osigurati konkurentniju Europu, temeljenu na solidarnosti i fleksibilnosti, zatim socijalnu konvergenciju, zaštititi blagostanje građana te pojačati ulogu EU-a u svijetu", istaknuo je Plenković.

Do izbora za Europski parlament ostalo je manje od mjesec i pol dana, a u Hrvatskoj su u tijeku pregovori za sastavljanje Vlade nakon što su prije 12 dana održani parlamentarni izbori.

Iz Domovinskog pokreta (DP) uvjeravaju da od svojih uvjeta ne odustaju, a  HDZ-u su poručili da su spremni za obje opcije, uključujući i onu koja znači izlazak na nove izbore.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

"Imamo razgovore popodne. Ima puno medijskih špekulacija. Birači su rekli svoje na izborima. HDZ je dobio relativnu većinu. Sada razgovaramo o sastavljanju. Tijekom sljedećih dana dogovorit ćemo većinu", uvjeren je Plenković.

"Cilj je nastaviti razgovore, približiti stajališta i doći do većine", kazao je predsjednik HDZ-a i otkrio da pregovaraju samo s DP-om.

"Sve ćemo dogovoriti, nije to ništa neobično", kazao je i dodao da će dogovoriti Vladu puno prije nego što su to belgijski standardi.

"Imate neke političke aktere koji se bave ekstremno neargumentiranom mržnjom koja je vladala protiv HDZ-a, a ja još jednom poručujem da oni koji su teško poraženi, a to su prije svega Grbin i stric Milanović - već su trebali dati ostavke. Ne čudi nas što smo ponovno uvjerljivo pobijedili, a to što je netko u oporbi, a htio bi biti na našem mjestu, pa koristi govor mržnje to je njihov problem, to je politička sramota za Hrvatsku", poručio je.

Smatra da hrvatski status u EU-u ne može ništa ugroziti, pa ni koalicija s DP-om, ali nije zaboravio na predsjednika Republike Zorana Milanović, kojega je opet prozvao za kršenje Ustava.

"Hrvatska je stabilna. Mi smo tu da držimo Hrvatsku na pravoj strani povijesti, čvrsto usidrenu u europske vrijednosti", naglasio je Plenković i poručio: "Ne može više ovako, smiješno je postalo. Dođemo tu gdje smo poželjni i ugledni, i onda dođemo doma, gdje će mi ekipa koja za Hrvatsku nije ništa učinila bacati blato. Ne ide tako, game over, dosta!"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene