Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Hoće li ovako izgledati Plenkovićeva većina? Oglasio se član Domovinskog pokreta: "Znate koja je naša polazišna osnova"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Cropix
Još nitko nema većinu i pregovori o njezinom formiranju i dalje traju, a rok za konstituirajuću sjednicu Sabora curi.

 

  • teče rok za sazivanje konstituirajuće sjednice Sabora

  • očekuje se nastavak formalnih pregovora o sastavljanju nove Vlade

  • DP i HDZ su, čini se, dogovorili vladajuću većinu

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

22:30 "Došlo je do stanovitog napretka u smislu eventualnog dogovora", rekao je predsjednik zagrebačkog ogranka Domovinskog pokreta Igor Peternel na pitanje o pregovorima o formiranju Vlade između HDZ-a i DP-a.

"Vi znate koja je naša polazna osnova, to je da SDSS ne može biti u Vladi, u vladajućoj većini, ni u ministarstvima. Vjerujem da će u toku idućeg tjedna to biti definirano", rekao je Peternel, koji se pojavio nedaleko zapaljenih Trnjanskih kresova kako bi ustvrdio da Zagreb na nije oslobođen, već okupiran 8. svibnja 1945. godine te je dodao da će se u svjetlu rezultata nedavnih izbora, o ovim temama govoriti više nego ikad prije, a nacionalne televizije te teme neće moći izbjegavati.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Analiza Hrvoja Krešića Plenković ima jasnu većinu? "Sve je bliže brojci 76, a čini se da mu je jedno jako važno"

20:30 Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić komentirao je posljednje novosti oko slaganja većine za sastav Vlade te je ocijenio kako sve ide prema tome da se može zaključiti da Andrej Plenković ima 76 ruku, a jedno mu je jako važno.

19:30 "Razgovaramo o svemu, mislim da ćemo naći rješenja koja su dobra za sve", kazao je predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade Andrej Plenković prilikom otvorenja obnovljene dvorane Istarskog narodnog kazališta u Puli.

Upitan vidi li SDSS formalno u opoziciji ili da mu uskoče kada zatrebaju ruke nije želio reći ništa više osim: "Čut ćete sve." Poručio je još samo da nova Vlada imati i više ruku nego što je dovoljno te dodao: "Mi smo uvijek mogli računati na sve one između kojih je vladalo temeljno, ključno načelo, a to je povjerenje. Kada je povjerenje među 76 ljudi, meni je svejedno kao premijeru je li 76, 96, 106 ili 116 ili 151."

Pročitajte i ovo Andrej Plenković U očekivanju nove Vlade Plenković: "Izjava šefa IDS-a bila je sjajna"

18:50 Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je poslijepodne Sajam pri Starom gradu u Konjščini. Nije bio raspoložen za izjavu za medije, odnosno za komentar činjenice da je HDZ s DP-om na pragu koalicijskog dogovora.

16:45 Kako sada stvari izgledaju, pregovori se bliže kraju, kazao je član Predsjedništva HDZ-a Šime Erlić. "Ide, ide to sve svojim tijekom. Vjerujem da će biti dobro", kazao je i dodao ipak da mu je teško reći kad bi pregovori mogli završiti. "Vidjet ćemo u idućim danima, ali kako sada stvari izgledaju, čini mi se da to ide svome kraju", kazao je za HRT Erlić.

14:40 HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove Vlade. Nova većina sastojala bi se od 61 zastupnika HDZ-a, 13 DP-a, te najvjerojatnije četiri zastupnika nacionalnih manjina, doznaje Novi list

Njima bi se najvjerojatnije pridružila i Vesna Vučemilović. U oporbi bi ostalo troje zastupnika SDSS-a, a još uvijek nije jasno kako će se postaviti zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin koji je bio dosta kritičan prema DP-u.

13:20 Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.

"DP je obećavao da nikada neće ići s HDZ-om. Danas pregovaraju s njima. Jedni druge su nazivali teroristima, slali ih u umobolnicu, a danas s njima pregovaraju", istaknuo je Petrov na konferenciji za novinare, dan nakon što su objavljene najave iz HDZ-a da bi se u utorak mogli znati obrisi nove parlamentarne većine u kojoj bi bili HDZ i DP.

Najsnažnijom antikorupcijskom politikom smatra slanje HDZ-a u oporbu. "Građani trebaju znati da je DP taj koji danas bira između fotelja i naroda. Mi ih pozivamo da rade u interesu građana", istaknuo je Petrov.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..."

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Vukovaru Pregovori i razgovori Plenković iz Vukovara: "To je ozbiljna politička pogreška"

10:10 Hrvoje Zekanović iz Hrvatske demokršćanske stranke koji je u prošlom sazivu podržavao HDZ, rekao je kako niti u jednom trenutku nije bilo upitno hoće li se složiti vladajuća većina. Smatra da nitko ne želi ići na nove izbore.

"Siguran sam da će se sklopiti nova vladajuća većina, to nije sporno, nema panike ni drame, pričekajmo još koji dan", rekao je Zekanović za HRT. Kazao je da se trenutno raspravlja o kadrovskim pitanjima. 

8:10 Tajnik Domovinskog pokreta i član pregovaračkog tima Josip Dabro otvoreno je rekao da se na neformalnom sastanku u gostionici Gondola u petak u Sotinu raspravljalo o saborskoj većini bez SDSS-a. "Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", rekao je te dodao da očekuje nastavak pregovora u utorak.

"Razgovara se na sve strane u jednim kulturnim tonovima bez ucjena s bilo koje strane i očekujem da ćemo kroz koji koji dan imati već bolje, podrobnije informacije", rekao je za Dnevnik Nove TV Ivan Penava.

Veljko Kajtazi, manjinski saborski zastupnik, kazao je za Večernji list kako ne zna ništa o tome da bi u saborskoj većini trebalo sjediti pet predstavnika, bez SDSS-a. "Još samo da čujem da ću biti predsjednik Sabora", našalio se te dodao da se ide korak po korak. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene