Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodne organizacije evakuirane

Izrael napada Rafah, blokirali jedini izlaz iz pojasa Gaze

Rat u pojasu Gaze
Rat u pojasu Gaze Foto: Afp
Nastavljaju se napadi na granični prijelaz uz grad Rafah na samom jugu pojasa Gaze u kojem je smješteno više od milijun izbjeglica.

Ne prestaju napadi na palestinski grad Rafah na jugu pojasa Gaze nakon što je u ponedjeljak palestinska militantna skupina Hamas objavila da je prihvatila mirovni sporazum za prekid sedmomjesečnog rata s Izraelom. 

Izraelske vlasti u priopćenju za medije navode kako su tijekom noći s ponedjeljka na utorak pogodili brojne Hamasove baze i pritom ubili 20-ak njihovih boraca. 

Posljednji val izraelskih vojnih napada u gusto naseljenom Rafahu također je ubio brojne civile, uključujući najmanje jedno dijete u napadu na obiteljsku kuću, izvještava novinska agencija Al Jazeera.

Pročitajte i ovo Inauguracija Vladimira Putina - 4 na vlasti već 25 godina Putin prisegnuo u velebnoj palači optočenoj zlatom: Među gostima i slavni američki glumac

Izrael mjesecima prijeti da će ući u Rafah, grad za koji tvrdi da krije tisuće boraca Hamasa, potencijalno nekoliko desetaka talaca i više od milijun izbjeglica iz svih dijelova pojasa Gaze. 

Vojska je rekla da su snage od sinoć "djelovale" u dijelu istočnog Rafaha, odakle su se većina ljudi i neke međunarodne organizacije evakuirale. Također je prekinut i dotok humanitarne pomoći. 

Izraelska vojska izvela je napad na istočnu stranu Rafe, a glavni cilj bio je kontrolirati granični prijelaz prema Egiptu koji je Palestincima bio jedini točka koju su mogli koristiti za putovanje u inozemstvo. 

Pročitajte i ovo Ilustracija otrovne gljive Obitelji bivšeg muža skuhala je ručak koji ih je ubio, tvrdi da nije kriva

Američki predsjednik Joe Biden početkom tjedna je najavio da razmatraju odgovor Hamasa na mirovni sporazum te je nastavio vršiti pritisak na Izrael da ne pokreće vojnu ofenzivu.

U ponedjeljak se sastao i s jordanskim kraljom Abdullahom II koji mu je rekao da će izraelska ofenziva za posljedicu imati "novi masakr" nad palestinskim civilima te je pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme hitne korake. 

Bijela kuća oglasila se u zasebnom priopćenju u kojem navodi da su kralj i predsjednik raspravljali o "potrebi za što bržim otpuštanjem Hamasovih taoca i postizanjem prekida vatre koji će omogućiti dolazak humanitarne pomoći".

Pročitajte i ovo Peter Magyar - 1 Peter Magyar VIDEO/FOTO Tko je čovjek koji bi mogao razrušiti carstvo Viktora Orbana?

U petak bi Opća skupština Ujedinjenih naroda trebala glasati o nacrtu rezolucije kojom bi se Palestini priznalo punopravno članstvo u UN-u. 

Prošlog mjeseca, SAD je uložio veto u Vijeću sigurnosti čime se odgodila raspr

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan osudio je nacrt rezolucije koja će se za tri dana naći pred Općom skupštinom, rekavši da bi ona de facto dala Palestincima prava i status države, što smatra protivnim Povelji UN-a.

"Ako nacrt bude usvojen, očekujem da SAD u potpunosti zaustave financiranje institucija UN-a, u skladu sa američkim zakonima", kazao je Erdan.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene