Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obrana želi Schmidtovo svjedočenje

Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Profimedia
Nakon ročišta na Sudu BiH u Sarajevu gdje je nastavljeno suđenje koje se protiv Milorada Dodika vodi po optužnici državnog tužiteljstva podignutoj zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, oglasio se Dodik.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je u ponedjeljak tvrdio kako je izložen sudskom postupku u toj zemlji jer je žrtva namještenog političkog procesa iza kojega navodno stoji SAD.

Dodik je ovo izjavio nakon ročišta na Sudu BiH u Sarajevu gdje je nastavljeno suđenje koje se protiv njega vodi po optužnici državnog tužiteljstva podignutoj zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Pročitajte i ovo Noa Milivojev Traje suđenje Cure detalji optužnice: Monstruozni ubojica tiktokerice njezinoj majci slao poruke nakon što joj je udavio kćer i izrezao je na komade

Na konferenciji za novinstvo, održanoj nakon toga u Istočnom Sarajevu, Dodik je tvrdio kako i ovo ročište dokazuje da je riječ o "namještenom političkom procesu" kojega mu je navodno pripremio američki veleposlanik u BiH Michael Murphy.

Za Sud BiH kazao da je "nakaradan poput Haaškog tribunala" pa stoga na njemu ne može dokazati svoju nevinost.

"Sve ovo obilježava kolonijalni karakter BiH", zaključio je Dodik.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Nikada nije bilo ovako važno zaštiti svoje osobne podatke: Znate li kako to učiniti i što je pravo na zaborav?

On i direktor Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić optuženi su jer su omogućili objavljivanje dva zakona koje je donio entitetski parlament, a visoki predstavnik Christian Schmidt ih je svojom odlukom stavio izvan snage jer se njima krši Daytonski sporazum.

U RS-u su tim zakonima pokušali blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH kao i svih odluka koje donosi Schmidt.

Tužitelj Nedim Ćosić na ročištu iznio materijalne dokaze Dodikove i Lukićeve krivice, uključujući tu Schmidtove odluke koje su obvezujuće za sva lokalna tijela vlasti, no sutkinja Sena Uzunović je odbila kao nepotrebne neke dokaze poput medijskih napisa, ali i sudski prijevod Aneksa 10. Daytonskog sporazuma koji definira ovlasti visokog predstavnika s obrazloženjem da to nije originalni dokument.

Pročitajte i ovo Susjedi pale svijeće na ulazu zgrade u Makarskoj gdje je nakon sukoba s muškarcem preminula 73-godišnjakinja Čeka se nalaz obdukcije Napadač na ženu u Makarskoj dobro poznat policiji: Pogledajte što je napravio nevjenčanoj supruzi

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo, koji i dalje zastupa Dodika, najavio je novinarima kako će obrana tražiti da se u nastavku suđenja kao svjedok pozive i visoki predstavnik Schmidt.

"Najvažnije tek slijedi odnosno odluka sutkinje koje će nam dokaze dopustiti", kazao je Nobilo pojašnjavajući kako im je to "prva crta obrane".

Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću zakazan je za 22. svibnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene