Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem

Ova djeca ne smiju u zagrebačke vrtiće: "To je čista diskiminacija!"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Djeca čiji je jedan roditelj stranac diskriminirana su u gradu Zagrebu zato što ne mogu upisati vrtić. Grad se oglušio i odbija promijeniti klauzulu u pravilniku.

Promjena u pravilniku o upisu u dječji vrtić prije nepunih godinu dana iz temelja je promijenila život obitelji Nikić. Najmlađa od njihovih troje djece nije se mogla upisati u vrtić zato što joj otac nije hrvatski državljanin, bez obzira na činjenicu što je ona državljanka i što joj stariji brat i sestra već pohađaju vrtić.

"Grad Zagreb promijenio je uredbu pa tako sad prednost pri upisima u vrtić imaju djeca kojoj oba roditelja imaju prebivalište na području grada. I tu se javlja glavni problem. Ja sam državljanka RH, kao i moja djeca, a tata je bosanskohercegovački državljanin, koji trenutačno nema prebivalište u gradu Zagrebu", kaže Marcella Nikić za DNEVNIK.hr.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

Njezin muž trenutačno ima boravište u gradu Zagrebu, a u tijeku je proces dobivanja prebivališta.

"Nedavno je tek ostvario pravo na stalni boravak nakon što je šest godina proveo u Zagrebu, a to se čeka oko godinu i pol do dvije. To su jako dugi procesi", kaže Nikić. Dodatni im je problem i činjenica što su joj i mama i brat zaposleni, pa joj djecu nema tko pričuvati, a novca za tete čuvalice nema. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Dvoje djece u vrtiću

Situacija je još apsurdnija s obzirom na to da je dvoje starije djece u obitelji Nikić već upisano u isti vrtić, za što je zaslužan stari pravilnik, u kojem su bili i drukčiji uvjeti

"Imamo odgovor pravobraniteljice da je to čista diskriminacija. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje poziva se na Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, no tamo u članku 20, stavak 5 jasno stoji kako prednost pri upisu uređuje osnivač, što je u ovom slučaju Grad Zagreb", rekla je Nikić, koja je svjesna da Grad nema dovoljno kapaciteta da sva djeca idu u vrtić.

"Razumijem da neće svako dijete dobiti mjesto u vrtiću, ali poanta je da nas se ne diskriminira i da nam se da prilika", kaže Nikić.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe

Nisu jedini

Njezinu priču potvrđuju i u udruzi Sidro, koja se bavi zaštitom prava djece u dječjim vrtićima. Nažalost, obitelj Nikić nije jedina s istim problemom.

"I prošle godine javilo nam se nekoliko obitelji nakon što je prošao natječaj i nakon što im djeca nisu bila upisana u vrtić", potvrdila nam je Katarina Turković Gulin, osnivačica udruge Sidro.

Pročitajte i ovo Božo Petrov Briselske fotelje Petrov nakon odlaska Raspudića: "Iskreno mi je žao. Htio sam da svi budemo na listi"

"Odmah nakon upisa poslali smo Gradu upit, pa dopis i zamolbe, pa je to došlo do pravobraniteljice i do Ureda Vlade RH, Savjetu za ljudska prava. Apsolutno svi potvrdili su da je riječ o diskriminaciji", kaže Turković Gulin.

Drugi gradovi izišli ususret

Grad je udruzi Sidro još prošle godine tvrdio kako je problem u Zakonu o strancima te su rekli da se ništa ne može u vezi s tim.

"To jednostavno nije točno. Niz gradova, primjerice Rijeka, Pula, Poreč, Županja, ima klauzulu u svojem pravilniku gdje se posebno odvajaju roditelji stranci i od njih se ne očekuje prebivalište, već potvrda o boravištu", rekla je Turković Gulin.

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro"

I udruzi Sidro jasno je da grad nema dovoljnog kapaciteta za svu djecu koja trebaju ići u vrtić.

"Jasno je da neku selekciju moramo napraviti, ali ona mora biti poštena za sve. Problem je što se svoj djeci ne daje prilika za isti početak", rekla je Turković Gulin.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti

Roditelji pred zidom

Također, nedavno je donesena odredba o subvencioniranju privatnih vrtića. Njome je propisano da djeca čija oba roditelja imaju prebivalište, a nisu uspjela upasti u vrtić, mogu primati subvenciju. No opet su djeca kojima roditelj nema prebivalište diskriminirana. 

Poslali smo upit Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade, no odgovore još uvijek nismo dobili. 

Pročitajte i ovo Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske

"Grad Zagreb i pročelnik Luka Juroš zaista imaju sluha. S njima dobro komuniciramo, ali se ne smije dogoditi da godinu dana pokušavamo riješiti nešto za što su svi rekli da je diskriminacija", kaže Turković Gulin te dodaje da im ne preostaje ništa drugo nego prosvjedovati pred zgradom Skupštine. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene