Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Briselske fotelje

Petrov nakon odlaska Raspudića: "Iskreno mi je žao. Htio sam da svi budemo na listi"

Aktualno Galerija Božo Petrov Božo Petrov Foto: Ronald Gorsic/Cropix Božo Petrov, Nino Raspudić, Marija Selak Raspudić Božo Petrov, Nino Raspudić, Marija Selak Raspudić Foto: Damir Skomrlj/Ranko Suvar/Cropix Božo Petrov Božo Petrov Foto: DNEVNIK.hr Božo Petrov, Zvonimir Troskot Božo Petrov, Zvonimir Troskot Foto: Ronald Gorsic/Cropix +0 Marin Miletić, Božo Petrov Galerija 1/5 >>
U jeku pregovora o slaganju parlamentarne većine prva vijest o raskolu dolazi iz Mosta, koji je ostao bez dva svoja najprepoznatljivija člana, bračnog para Raspudić.

Prije svih rascjepkao se broj zastupnika koje je Most osvojio na nedavnim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić razišli su se sa strankom i u Saboru će nastaviti kao nezavisni zastupnici.

Božo Petrov, predsjednik Mosta, potvrdio je razlaz s Raspudićima te naglasio kako su htjeli prepoznatljiva imena na listi. "Htjeli smo da svi budu na listi, kolege Raspudići odlučili su se povući i meni je zbog toga žao." Dodao je da su sve kampanje teške te da su njih dvoje principijelni ljudi te se nada da ovo neće biti kraj suradnje. 

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

"Htio sam da budu svi na listi, oni taj dio nisu mogli prihvatiti. Žao mi je što nećemo biti svi i ne mislim da je pukla stranka", naglasio je Petrov. "Most sa Suverenistima i HSP-om čini jaki suverenistički blok." 

Upitan o tome je li on između Raspudića i Miletića izabrao Miletića, Petrov je rekao: "Ja sam izabrao Most. Ne mislim da sam stao na ijednu stranu, htio sam i Mariju i Nina, koji nije htio na listu, a htio sam i Miletića, Grmoju i Troskota, htio sam sve nas na listi", objasnio je. 

Petrov je rekao kako u ranijem sukobu sa Selak Raspudić Miletić nije pogriješio u onome što je stav Mosta, ali je pogriješio što se ogradio od kolegice i za to joj se ispričao. "Smatram da bismo skupa bili puno jači da ovakve razmirice ne moraju biti razlog da netko bude nezavisni. Dugo smo razgovarali i postojale su različite stvari koje su se događale, ali kampanje su vam uvijek takve, neke su stvari ugodne, neke manje ugodne", ponovio je. 

"Nadao sam se da ćemo imati na raspolaganju određeno vrijeme, ali kampanja za EU liste je odmah bila nakon izbora", kazao je Petrov. "Ništa nije toliko važno da bi bilo toliko dramatično, s moje strane. Meni je žao svake osobe koja je otišla i to je bio njihov izbor, a ne moj. Sa strane Mosta nije bilo nikakvih uvjeta. Htjeli smo da Marija bude nositelj liste i da svi budemo na listi", naglasi je. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Petrov se osvrnuo na pregovore o saborskoj većini. "Mi ni u jednoj kombinaciji ne vidimo HDZ, ta stranka čini štetu narodu i treba je poslati u oporbu. Ne vidimo nikakvu suradnju s Možemo! i SDSS-om. Što se tiče suradnje s DP-om, smatramo da se trebaju okupiti stranke oko inicijative da se smijeni ovakva vlast, ali ne pod bilo koju cijenu - niti HDZ, niti SDSS, niti Možemo!. Ako SDP prihvati naše uvjete da se neće provoditi lijeve politike, da im nisu bitne obiteljske vrijednosti, a nisu, onda se može ići u konstituiranje Sabora u kojem će se donositi odluke za građane, za vladu bez korupcije i bez lijeve politike. Ako je SDP-u bitna borba protiv korupcije, ne vidim razloga da se pravi problem", naglasi je. 

"Predsjednik Sabora može biti netko iz DP-a, ne znam zašto bi bio problem da to prihvati i SDP dok se izglasavaju zakoni važni za građane. Svoje smo uvjete komunicirali svima i rekli da odluče koliko im je to prihvatljivo." Rekao je i da će HDZ završiti u oporbi s Možemo! i SDP-om. "76 ruku može se napraviti bez njih."

"Plenković je Sabor postavio kao vlastitu ispostavu, gdje se dižu ruke, to ne funkcionira. Sabor donosi zakone, a Vlada ih predlaže, pa prema tome Sabor može i predlagati i podnositi. I neka postoji tehnička vlada i neka nam Plenković čestita na zakonima koji će biti puno bolji od onih koje je donosila njegova vlada", naglasio je.   

Rekao je i kako vjeruje da Raspudići dijele ovakvo mišljenje. "Ne vidim razlog da ne podrže ovakvu ideju." Upitan o tome kako to da su nakon parlamentarnih izbora sada svi na listi za EU izbore, rekao je da sudjelovanjem na listi oni daju podršku listi. "Jasno nam je da svih 12 neće biti u EU parlamentu, ali nam je jasno da je potrebno da imamo tamo predstavnike koji će biti glas zdravog razuma." Kako to da je došlo do suradnje s HSP-om, rekao je kako su došli do zaključka da se glasovi ne trebaju rasipati. Nije vidio problem zašto su HSP u zadnji tren odustali od vlastite liste i dali kandidata na njihovu listu. 

Komentirajući Možemo!, rekao je da oni proguravaju rodne ideologije, što njima nije prihvatljivo. Upitan o smjeni GDO-a, rekao je kako će se, nakon što se donesu važni zakoni važni za građane, ili ponoviti izbori ili će se sastaviti tehnička vlada koja će smijeniti GDO Turudića. 

"Za razliku od onoga što su meni htjeli prodati prije nekoliko godina, da za sve treba jako puno vremena, to je laž. Vidjeli smo to na 60 njihovih zakona koje su donijeli", prisjetio se. 

"Nije bio to za mene istinski način na koji nekoga zovete da bude partner jer su tada podnosili kaznene prijave i govorili neistine o nama", rekao je upitan o tome zašto je odbio raniju koaliciju s DP-om. Sada se za to odlučio jer su ih građani birali i imaju dovoljan broj mandata. 

"Po Ustavu ne možete maltretirati i mrcvariti ljude 150 dana, mislim da to treba ubrzo završiti. Vjerujem da je bolje da se ide na nove izbore nego da se dopusti lopovima da budu još četiri godine na vlasti i da mogu krasti", naglasio je Petrov.   

Pročitajte i ovo Liste za EU parlament - 3 Put do EP-a Na redu su novi izbori: Državno izborno povjerenstvo zaprimilo 25 lista

Marija Selak Raspudić potvrdila je danas da se razišla sa strankom koju je podržavala kao nezavisna te tako osvojila i dva uzastopna saborska mandata. Razlog raskola je taj što je Most na listu za EU parlament stavio Marina Miletića s kojim je ona već duže vrijeme u razilaženju, a on se od nje, kako navodi, javno ogradio.

Selak Raspudić je trebala biti nositelj liste za EU parlament, no odbila je nakon što je na 12. mjesto ušao Marin Miletić. Sa suprugom Ninom Raspudićem ostaje u Hrvatskom saboru gdje će nastaviti djelovati kao nezavisni zastupnici.

Ranije je održala odvojenu presicu, a kako je pojasnila ovu situaciju pogledajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene