Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU izbori 2024

Počela je kampanja za EP, objavljeno važno upozorenje za građane: Ako ne poštujete ovo pravilo, kazna je 400 eura

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
DIP je objavilo zbirnu listu pravovaljanih lista i time označilo početak službene kampanje za izbore za Europski parlament. Za 12 mjesta natjecat će se 25 lista, a među njima i dvije nezavisne - europarlamentarca Ladislava Ilčića i influenserice Nine Skočak.

Nakon mjeseci neslužbene, počela je službena izborna promidžba za europske izbore 9. lipnja, naime, Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu poslijepodne na svojoj je mrežnoj stranici objavilo zbirnu listu pravovaljanih lista i time označilo početak službene promidžbe.

Za 12 mjesta u Europskom parlamentu natjecat će se 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne, koliko ih je DIP i zaprimio, a na kojima su imena 300 kandidata.

U odnosu na izbore iz 2019. godine, manje je i lista i kandidata, tada su se za naklonost birača natjecale 33 liste i 396 kandidata.

Svi oni, biračima se službeno mogu predstavljati 44 dana, do petka, 7. lipnja u ponoć kada nastupa dvodnevna izborna šutnja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Za razliku od nedavnih parlamentarnih izbora, gdje zakon za kršenje šutnje nije propisao kaznu, na europskim izborima to se kršenje novčano kažnjava. Fizička osoba, a to su i građani, koja prekrši šutnju mogla bi ostati bez 398 eura, izborni kandidat od 1327 do 3981 eura, a pravna osoba, npr. politička stranka od 13.272 do 66.361 eura.

Uz liste političkih stranaka i koalicija, HDZ-a, Mosta, Možemo, DP-a, SDP-a i drugih, za mjesto u Europskom parlamentu natjecat će se i dvije nezavisne, aktualnog europarlamentarca Ladislava Ilčića i influenserice Nine Skočak, za koje je trebalo skupiti po 5000 potpisa.

HDZ-ovu listu nosi Andrej Plenković, Mostovu Božo Petrov, DP-ovu Ivan Penava, SDP-ovu koalicijsku Biljana Borzan itd.

Sudionici europskih izbora u promidžbi po listi ne smiju potrošiti više od 530.891 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio DIP Europski izbori: Državljani drugih članica EU mogu birati i biti birani

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić Liste za EU izbore Raspudići napustili stranku? "Ne znam što vam nije jasno"

Osim vlastitim sredstvima, promidžbu mogu financirati i donacijama, političkoj stranci te nezavisnoj listi fizičke osobe mogu donirati do 3981 eura, a pravne do 26.544 eura.

Izbori u lipnju bit će četvrti europski izbori za Hrvatsku. Prvi su održani 14. travnja 2013. godine, prije službenog ulaska u EU-u, 1. srpnja te godine. Tada je birano 12 zastupnika, a mandat im je trajao samo godinu jer su se iduće, 2014. godine održavali redovni europski izbori. Posljednji europski izbori održani su u svibnju 2019. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene