Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Zamjenik slovačkog premijera otkrio nove detalje o Ficovu stanju

"To je put u autoritarne režime"

Svjetski mediji prenose ozbiljno upozorenje: "Stanje je opasno blizu prijelomne točke, napadi su se dogodili i u Hrvatskoj. Sve je veća zabrinutost i zbog njezine vlade"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Lucija Ocko/Cropix
Liberties je preporučio Europskoj komisiji da pomno prati provedbu novog europskog Zakona o slobodi medija u državama članicama, koji je – unatoč kompromisima – stvorio pravni temelj za poboljšanje slobode medija.

Sloboda medija je u opadanju diljem EU-a i "opasno blizu prijelomne točke" u nekoliko zemalja, izvijestila je vodeća mreža za građanske slobode, ističući raširene prijetnje novinarima i napade na neovisnost javnih servisa.

Unija za građanske slobode za Europu (Liberties) sa sjedištem u Berlinu objavila je u svom godišnjem izvješću o slobodi medija, sastavljenom od 37 grupa za ljudska prava u 19 zemalja, da su alarmantni trendovi koji su prethodno identificirani nastavljeni i u 2023. – iako bi novo zakonodavstvo na razini cijelog EU-a moglo ponuditi nadu za poboljšanje.

"Sloboda medija očito je u stalnom padu diljem EU-a, u mnogim zemljama kao rezultat toga što joj nacionalne vlade namjerno nanose štetu ili je zanemaruju", rekla je Eva Simon iz Libertiesa.

  Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

"Smanjenje slobode medija ide ruku pod ruku s padom vladavine prava. Postoji bliska korelacija između to dvoje. To je put u autoritarne režime", rekla je i dodala da novo medijsko zakonodavstvo EU-a ima potencijala, ali se mora pravilno provoditi.

Među teškoćama još se navode neadekvatna pravila o transparentnosti vlasništva i brojne prijetnje neovisnosti i financijama javnih medija.

Zabilježeno je i više slučajeva prijetnji, zastrašivanja, nadzora i nasilja nad novinarima u nekoliko država članica, kao i ograničenja slobode izražavanja i pristupa informacijama diljem bloka.

Liberties je preporučio Europskoj komisiji da pomno prati provedbu novog europskog Zakona o slobodi medija u državama članicama, za koji je Simon rekla da je – unatoč kompromisima – stvorio pravni temelj za poboljšanje slobode medija.

Pročitajte i ovo Marijan Pavliček - 1 Stigle reakcije Priča oko Hrvatskih suverenista sve se više zapetljava, Mostovci poslali poruku Vučemilović: "Lako je provjerljivo"

"Mnogo će ovisiti o nacionalnim vladama i vlastima, ali zakon znači da se slučajevi sada mogu iznijeti pred europski sud, koji će presuditi o tome što neovisnost medija, nadzor novinara itd. stvarno znače", rekla je.

Nova direktiva EU-a cilja na SLAPP tužbe, koje se nerijetko koriste protiv novinara u nekoliko država članica EU-a, također bi trebala imati utjecaja, rekla je Simon – iako će ponovno provedba biti ključna.

Takve su se tužbe često koristile protiv novinara u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj i Švedskoj, dok su novinari u Njemačkoj, Grčkoj, Nizozemskoj i Poljskoj bili stavljeni pod nadzor špijunskih programa kao što su Pegasus i Predator.

Regulatorno tijelo za odvjetnike Ujedinjenog Kraljevstva definira Slapps kao "navodnu zlouporabu pravnog sustava i pokretanje ili prijetnju postupkom, u svrhu uznemiravanja ili zastrašivanja ... čime se obeshrabruje ispitivanje pitanja u javnom interesu", piše Guardian.

Novinari u zemljama uključujući Hrvatsku, Francusku, Njemačku, Grčku i Italiju bili su suočeni s fizičkim napadima 2023. godine, navodi se u izvješću, a u Mađarskoj i Slovačkoj novinari su bili suočeni sa zlostavljanjem i prijetnjama od izabranih političara.

U Rumunjskoj i Švedskoj policija nije uspjela pravilno istražiti napade na novinare, bilo zbog nedostatka resursa ili nedostatka volje, navodi se u izvješću, dok su u Francuskoj i Bugarskoj policajci sami napadali novinare.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Velike cifre Ušli su u Sabor i imaju pravo na milijune eura iz proračuna, pogledajte iznose

Koncentracija medijskog vlasništva ostala je visoka u Hrvatskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Nizozemskoj i Slovačkoj, s mnogim medijskim tvrtkama u vlasništvu samo nekoliko pojedinaca, što ugrožava raznolikost medijskih izvještavanja i povećava rizik od pristranosti.

U Njemačkoj, Mađarskoj, Litvi i Nizozemskoj novinari kritični prema vladi bili su isključeni s konferencija za tisak ili drugih službenih događaja ili su im uskraćeni dokumenti kojima su trebali imati pristup.

U Slovačkoj je populistički premijer Robert Fico "prekinuo svaku komunikaciju" s četiri medija optužena za "otvoreno iskazivanje neprijateljskih stavova". Njegova je vlada ovog mjeseca odobrila kontroverzni prijedlog zakona o restrukturiranju javnog servisa RTVS.

U Mađarskoj su mediji javnog servisa već bili "toliko potpuno pod jarmom vlade" da je njihovu proizvodnju "karakteriziralo pristrano i jednostrano izvještavanje koje je uvijek u skladu s interesima vladajuće stranke Fidesz", rekao je Liberties.

Osim u Mađarskoj, navodi se da je javno emitiranje u "stanju nesigurnosti" u Poljskoj jer novi premijer Donald Tusk pokušava poništiti intervencije prethodne vlade, a postoji sve veća zabrinutost zbog vlada u Hrvatskoj i Italiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene