Obavijesti Video Pretražite Navigacija
detalji svečanosti na Plesu

U Hrvatsku stižu moćni borbeni avioni, Milanović i Plenković bit će prvi put na istom mjestu nakon izbora

Aktualno Galerija Andrej Plenković i Zoran Milanović - 4 Andrej Plenković i Zoran Milanović - 4 Foto: DNEVNIK.HR Rafalei dolaze u Hrvatsku Rafalei dolaze u Hrvatsku Foto: DNEVNIK.hr Rafalei dolaze u Hrvatsku Rafalei dolaze u Hrvatsku Foto: DNEVNIK.hr Rafalei dolaze u Hrvatsku Rafalei dolaze u Hrvatsku Foto: DNEVNIK.hr +3 Rafalei dolaze u Hrvatsku Galerija 1/8 >>
Predsjednik i premijer u četvrtak bi se prvi put nakon turbulentnih izbora trebali naći na istom mjestu - svečanosti dočeka Rafalea. Avioni koji će čuvati hrvatsko nebo trebali bi sletjeti s hrvatskim pilotima koji su se obučavali u Francuskoj. Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov bila je u vojnoj bazi na Plesu gdje se sprema velika fešta.

Iz Bordeauxa u Francuskoj do Zagreba. Zaparat će nebo hrvatski piloti u čijim je rukama prvih 6 Rafalea. Bit će ovo najnapetiji let dug više od sat i pol vremena.

"Kod njih svakako nervoza ne postoji, oni su već dugo u avionu, u potpunosti prošli sve faze obuke i zavidim im na jedinstvenoj povijesnoj situaciji", poručuje voditetlj projektnog tima Damir Barišić.

Hoće li se znojiti ispod  kaciga, zanimalo je reporterku Dnevnika Nove TV.

"Ne vjerujem", kaže Barišić i dodaje: "Neće biti toliko zahtjevna zadaća, bit će više adrenalina, oduševljenja, iščekivanja dolaska kući nakon cijelog tog vremena provedenog na obuci".

Dio njih obuku je svladao. Uvježbano je i oko 90 mehaničara i tehničara.

"Ovdje smo stekli teorijska znanja, položili sve ispite... Smatram da smo naučili jako puno stvari i da ćemo nastavit održavanje kod kuće", rekao je skupnik Karlo Vargek, zrakoplovni tehničar za naoružanje.

Za avione s hrvatskim oznakama spremne su natkrivene garaže i hangari. Tu je i simulator leta. Borbeno naoružanje kakvo ima francuska vojska. Čekali su i napokon dočekali, kaže brigadir Damir Barišić.

"Donosi garanciju budućnosti i sigurnosti hrvatskog neba. Mislim da je više nego dovoljno rečeno po pitanju Rafalea i njegove sposobnosti - ovo je ulazak u 21. stoljeće", smatra Barišić.

Posao s Francuzima težak je više od milijardu eura. Troškovi održavanja aviona - rast će s njegovim korištenjem. Najstariji ima 10 godina.

U vojnoj bazi na Plesu, u strogo čuvanim uvjetima bit će im novi dom. U vojarni gdje će biti smještani s opremom i naoružanjem, traju posljednje pripreme.

Ušminkavaju se posljednji detalji

Upozorenja su na vidljivim mjestima. Razmotat će se crveni tepih za više od 700 domaćih i stranih uzvanika. Pod istim krovom naći će se zajedno i posvađani državni vrh - predsjednik je potvrdio da stiže.

"I veselimo se njihovom dolasku", kaže brigadir Barišić i dodaje kako se nada da su svi koji trebaju dobili pozivnicu.

Do kraja godine stići će još dva, a iduće i preostala četiri aviona.
MIG - ovi će u zasluženu mirovinu.

Dok Rafalei ne preuzmu njihov posao, zatreba li, nebo bi privremeno trebali nadzirati Talijani i Mađari, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene