Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački premijer operiran: Njegov zamjenik otkrio nove detalje o Ficovu stanju

počelo suđenje

Desničari htjeli nasilno svrgnuti vlast u Njemačkoj: Pucali na policiju i željeli vratiti državu u stare granice

Njemačka policija, ilustracija
Njemačka policija, ilustracija Foto: Afp
U Stuttgartu, pod optužbama za terorizam i veleizdaju, sude članovima krajnje desničarske skupine naziva Građani Reicha, koju vodi njemački aristokrat Heinrich XIII. Prinz Reuss.

U ponedjeljak u Stuttgartu počinje suđenje devetorici osumnjičenih članova krajnje desničarske skupine, koju vodi njemački aristokrat Heinrich XIII. Prinz Reuss, pod optužbama za terorizam i veleizdaju.

Devet osumnjičenih članova pokreta Građani Reicha, skupine koja odbacuje legitimitet moderne njemačke države, optuženi su za članstvo u terorističkoj organizaciji i "pripremanje izdajničkog pothvata".

Jedan se suočava s dodatnom optužbom za pokušaj ubojstva u vezi s hicima ispaljenim na policajce dok su pretraživali njegov dom u Reutlingenu, južno od Stuttgarta, u ožujku prošle godine. Policajci su ozlijeđeni.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "To je put u autoritarne režime" Svjetski mediji prenose ozbiljno upozorenje: "Stanje je opasno blizu prijelomne točke, napadi su se dogodili i u Hrvatskoj. Sve je veća zabrinutost i zbog njezine vlade"

Suđenje na Višem regionalnom sudu u Stuttgartu prvo je od tri u skupini koju vodi Reuss, monarhistički poduzetnik koji je došao u središte pozornosti nakon racija diljem Njemačke i inozemstva u prosincu 2022.

Ukupno 27 optuženih tereti se za planiranje nasilnog svrgavanja njemačke vlade. Plan je bio postaviti Reussa na čelo novog poretka.

Među optuženima su bivši vojnici te bivša berlinska sutkinja i članica parlamenta krajnje desne Alternative za Njemačku.

Pročitajte i ovo Viktor Orbán i Stephen Nikola Bartulica objava na Facebooku "Konzervativne snage diljem Europe rastu!": Bartulica uz Orbana, spominje borbu protiv rodne ideologije, uništavanje obitelji...

Suđenje u Stuttgartu usredotočit će se na vojno krilo skupine koje se tereti za pokušaj svrgavanja države silom oružja. Prema optužbama, započeli su formiranje 280 naoružanih jedinica.

Optuženi su u dobi od 42 do 60 godina. Tvrdi se da su se pridružili skupini tijekom 2022. godine i bili aktivni u raznim ulogama u vojnom krilu. Trenutno se nalaze u pritvoru.

Daljnja suđenja će uslijediti ove godine u Frankfurtu navodnim kolovođama, a u Muenchenu ostalim članovima.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Gruziji Tisuće na ulicama VIDEO Kaos u državi na rubu Europe: Veliki prosvjedi danima ne prestaju, došlo i do sukoba s policijom

Tzv. Građani Reicha ne priznaju SR Njemačku u današnjem obliku i društvenom uređenju te se pozivaju na Njemačku s granicama prije Drugog svjetskog rata. Oni su dosad uglavnom dolazili u sukob s vlastima zbog nepriznavanja dokumenta SR Njemačke kao i negiranja institucija poput porezne uprave.

Većina pripadnika Građana Reicha je uvjerena u razne teorije zavjere te je mišljenja da SR Njemačka nije država, nego zapravo koncern u vlasništvu SAD-a. Budući poglavar Prinz Reuss trebao je sa savezničkim snagama pregovarati o novom poretku u Njemačkoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene