Obavijesti Video Pretražite Navigacija
31 godinu poslije

Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

Akcija preimenovanja
Akcija preimenovanja YIHR
Aktualno Galerija Obljetnica masakra u Ahmićima Obljetnica masakra u Ahmićima Foto: Antonio Balic/Cropix Obljetnica masakra u Ahmićima Obljetnica masakra u Ahmićima Foto: Antonio Balic/Cropix Obljetnica masakra u Ahmićima Obljetnica masakra u Ahmićima Foto: Antonio Balic/Cropix Obljetnica masakra u Ahmićima Obljetnica masakra u Ahmićima Foto: Antonio Balic/Cropix +4 Obljetnica masakra u Ahmićima Galerija 1/9 >>
Povodom obilježavanja 31. godišnjice od masakra u Ahmićima, na Trgu bana Jelačića održan je miran prosvjed. Masakr se obilježio i u Vitezu.

U utorak se održao mirni prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u znak sjećanja na žrtve Ahmića i povodom 31. godišnjice masakra.

Pročitajte i ovo Policija upala na skup desničara u Bruxellesu U Bruxellesu Policija upala na desničarski skup na kojem su glavni govornici Nigel Farage i Viktor Orban: "Ekstremna desnica nije dobrodošla"

Akcija preimenovanja Obljetnica masakra u Ahmićima Foto: Antonio Balic/Cropix

Pripadnici HVO-a 16. travnja 1993. godine napali su Ahmiće i ubili ukupno 116 osoba uključujući 32 žene i 11 djece.Najmlađa žrtva masakra bila je tromjesečna beba. 

Akcija preimenovanja Obljetnica masakra u Ahmićima Foto: Antonio Balic/Cropix

Nakon napada, većina kuća u selu su minirane, a porušene su i dvije lokalne džamije. 

Pročitajte i ovo Gradsko parkiralište Neradni dan Doznali smo hoće li se na dan izbora naplaćivati parking, onima koji auto ostave gdje ne smiju ne piše se dobro

Dan ranije, u ponedjeljak, Inicijativa mladih za ljudska prava održala je simboličnu akciju preimenovanja Trga Franje Tuđmana u Trg ahmićkih žrtava uz podršku i sudjelovanje mladih iz Inicijative Aktivističke mreže.

Akcija preimenovanja Akcija preimenovanja Foto: YIHR

Ova simbolična akcija inspirirana je inicijativom pet organizacija, Centra za građansku hrabrost, Documente - centra za suočavanje s prošlošću, Ženske mreže Hrvatske, Centra za žene žrtve rata - ROSA i Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva.

Akcija preimenovanja Akcija preimenovanja Foto: YIHR

Pročitajte i ovo Bicikl, ilustracija Hitna joj nije stigla pomoći Tragedija u Podravini: Pala s bicikla i poginula, pronašao je poštar

Uz akciju, Inicijativa je postavila i tri plakata u Zagrebu kojim su podsjećali na zločin u Ahmićima. Ubrzo nakon postavljanja, jedan je od plakata uništen.

Pročitajte i ovo Vrijeme u Hrvatskoj; ilustracija - 3 Udar ledene fronte VIDEO Temperaturni šok i snježne pahulje zatekle Hrvatsku: Vatrogasci imali pune ruke posla

Osim u Zagrebu, godišnjica je obilježena i u Vitezu koji se nalazi u blizini sela Ahmići. 

Zločin u Ahmićima procesuiran je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, a bivši dužnosnik Hrvatske zajednice Herceg Bosne Dario Kordić proglašen je krivim po zapovjednoj odgovornosti i osuđen na 25 godina zatvora.

Osim njega, osuđeni su i Miroslav Bralo, Vladimir Šantić, Drago Josipović i Paško Ljubičić.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene