Obavijesti Video Pretražite Navigacija
napadnuta hrvatska filmska ekipa

Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Četvorica su uhićena jer se terete da su po nacionalnoj osnovi vrijeđali četvoricu državljana Hrvatske, zadajući dvojici udarce rukama i remenima, te dvojicu državljana Srbije.

U Pančevu je napadnuta hrvatska filmska ekipa. Četvero napadača je privedeno, a osude napada koji je motiviran mržnjom, stigle su sa svih strana.

Noćni izlazak filmske ekipe kod Pančeva ove subote zamalo je tragično završio. Rukama, nogama pa i remenjem napadnuto je četvero hrvatskih državljana.

"Izašavši iz kavane na parkingu su naišli na jednu grupu recimo mladića huligana koji su čuli da ne govore onako kako se u Pančevu govori, prvo verbalno pa su i fizički nasrnuli na goste iz Hrvatske", rekao je Tomislav Žigmanov, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

 

U pokušaju da im pomognu, ozlijeđeno je i dvoje srbijanskih državljana koji su pokušali pomoći Hrvatima. Četvero napadača u dobi od 21 do 23 godine je privedeno, a jednom je određen pritvor.

Zbog svega, Hrvatska je poslala prosvjednu notu. Snažno osuđuje napad koji je prema prvim informacijama nacionalno i etnički motiviran. "MVEP očekuje hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od strane dužnosnika Republike Srbije, traži žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, te očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja", poručili su. 

Jednom od četvorice osumnjičenika uhićenih zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti nakon što su u Pančevu napali četvoricu državljana Hrvatske određen je pritvor, potvrđeno je u utorak Hini u pančevačkom Višem tužiteljstvu.

Osumnjičeni su, prema prvom priopćenju Višeg tužiteljstva u Pančevu, uhićeni jer se terete da su 13. travnja oko 1:20 u Pančevu, na parkingu u blizini restorana Šaran, "po nacionalnoj osnovi vrijeđali oštećene N. K., K. R., M. B. i M. K, četvoricu državljana Republike Hrvatske, zadajući udarce rukama i remenima N. K. i K. R., te dvojicu državljana Srbije B. L. i M. C".

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić osudio je napad na hrvatske državljane u Pančevu ocjenjujući taj izgred nedopustivim i nečim što se ne smije događati u budućnosti.

"Najprije moram reći kako je to nedopustivo. Najoštrije ga osuđujem i oni koji su učinili nešto takvo moraju odgovarati", rekao je Vučić u Mostaru govoreći na ceremoniji otvaranja Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2024.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok

Prema izvješću novosadskog portala 021, u napadu na četvoricu hrvatskih državljana u Pančevu dvojica državljana Srbije stala su u obranu napadnutoj četvorki.

Tužiteljstvo navodi da su "oštećeni zadobili lake tjelesne ozljede".

Osumnjičenici iz obližnjeg naselja Omoljica po privođenju su zadržani do 48 sati i privedeni u Tužiteljstvo radi saslušanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene