Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem

Krdo divljih svinja tumara ulicama istarskih gradova: Pokušalo ih se otjerati na razne načine, ali to nije upalilo

Aktualno Galerija Divlje svinje - 4 Divlje svinje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Divlje svinje - 3 Divlje svinje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Divlje svinje - 2 Divlje svinje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Divlje svinje - 1 Galerija 1/4 >>
Od gradske zaobilaznice, do kružnih tokova i marine, divlje svinje u Puli snimljene su posvuda. Muku muči cijela Istarska županija, a Dnevnik Nove TV je u posjedu snimke nove noćne šetnje divljih svinja po ulicama Vinkurana. Priču donosi Dina Ćevid.

Krdo divljih svinja - noću tumara ulicama istarskih gradova. Na snimci deseci mladih divljih svinja u pratnji dvije odrasle - spustili su se do kuća u potrazi za hranom.

Najveću muku muče upravo gradovi uz obalu, a dojave građana - kaže gradonačelnik - jako su česte.

"Sve veći je problem, posebice u ovo vrijeme. I sad je to nekakav suživot. Životinje traže svoj mire, s druge strane gradovi šire, tako i Pule. Vidjeli smo snimke, znamo za upozorenja sugrađana i radimo sve što je po Zakonu o lovstvu", rekao je Filip Zoričić, gradonačelnik Pule.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić - Topić - 1 LOŠE VRIJEME NIJE ALIBI Građansku dužnost želite obaviti bez kišobrana? Evo kada je najpovoljnije za otići na birališta

Divlje svinje pokušalo se otjerati na razne načine, ali to nije upalilo pa se u konačnici moralo pribjeći njihovu odstrelu. Brojni gradovi kao i Grad Pula zato su izradili program zaštite divljači koji provode lokalna lovačka društva.

"To je za njih njihov dom, i samim istjerivanjem ne postiže se ništa jer se one vraćaju kući tamo gdje su izležene. Na odstrel se ide u trenutku kada je jasno da divljač više nije moguće istjerati s tog područja. Imali smo ove zime dosta uspješnih akcija, posebno na području Rovinja i Pule", rekao je Graciano Prekalj, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije.

Ulaze u dvorišta, pustoše, a na ljude se više ni ne obaziru. Stvaraju velike štete jer praktički nemaju prirodnog neprijatelja.
Divljom gradnjom ljudi su ušli u njihova staništa pa ni nemaju drugog izbora.

Pročitajte i ovo Boris Jokić - 1 u srijedu na birališta Zašto treba izaći na izbore? Boris Jokić: "Taj glas je jedino što imamo"

Pročitajte i ovo Izbori 2024. - 4 IZBORNI PROGRAM NOVE TV "Izbori su triler za svakog političkog novinara": Javljanje iz svih važnih stožera, zanimljivi gosti, izlazne ankete...

"U lovištima neće biti više prirodne hrane, u ovim perifernim dijelovima će dolaziti prvo proljetno voće i sigurno da će se u nekim dijelovima one pojaviti. Ali ne treba stvarati probleme, divlja svinja se naviknula ljude, ona je prilagodljiva, nju ako građani vide treba je pustit na miru i neka ide svojim putem", rekao je Miljenko Kruc, predsjednik Lovačkog saveza grada Zagreba.

U Istarskoj županiji problem je i sve veći broj čagljeva, ali zato broj lisica, koje čagljevi love - opada.
A lovci apeliraju - u ovo vrijeme lanit će se srne - te ako vidite mladunčad bilo koje divljači - da ih ne dirate. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene